Schrijf de perfecte vacaturetekst

Het werven van nieuwe medewerkers is tegenwoordig een intensief proces. Ook in de woonbranche. De eerste stap om de juiste kandidaat te vinden, is het opstellen van een goede vacaturetekst. De gemiddelde vacaturetekst wordt vaak door 20% van de sollicitanten niet goed begrepen. Terwijl je juist met een treffende functieomschrijving de juiste doelgroep kunt raken. Zie je tekst als een filter, waardoor alleen geschikte kandidaten overblijven en in aanmerking komen voor  voor een gesprek. 


Zo schrijf je een goede vacaturetekst:

  1. Breng de doelgroep in kaart.
    Naar wie ben je op zoek? Aan wie is de tekst gericht? Een startende junior vraagt om een andere benadering dan een doorgewinterde senior. Wie een vacature heeft, heeft er baat bij om zich in de doelgroep te verdiepen. 
  2. Onderzoek de ‘triggers’ van de doelgroep.
    Ga eens in gesprek met medewerkers met een soortgelijke functies. Wat zou hen aanspreken aan een vacature? Wat vinden zij belangrijk in hun werk? Vergeet niet: een lezer heeft 50 seconden nodig om te bedenken of een vacature interessant is voor hem/haar.  
  3. Bekijk andere vacatures.
    Het is zinvol om te kijken hoe collega-bedrijven werknemers rekruteren. Struin zelf eens vacaturesites af, en bekijk ze door de ogen van de kandidaat. Welke springen in het oog en spreken je aan? Noteer de meest opvallende en inspirerende punten die hieruit naar voren komen en verwerk ze in je eigen tekst. 
  4. Bepaal de precieze naam van de functie. De titel van de vacature is het eerste waar een potentiële kandidaat naar kijkt. De functietitel moet een duidelijke en herkenbare titel zijn die mensen herkennen en waar ze op zoeken. Hou de titel zo kort mogelijk en voeg geen onnodige adjectieven toe als ‘ervaren’, ‘enthousiaste’, ‘communicatieve’. Werkzoekenden zullen nooit op deze woorden zoeken.
  5. Start met pluspunten. 
    Begin direct met het beste dat de baan te bieden heeft. Ofwel, wat maakt deze job zo aantrekkelijk. Die voordelen kunnen van alles zijn. Veel uitdaging? Een open en informele werksfeer? Elke dag weer anders? Doorgroeimogelijkheden? De waardering van eigen inbreng en creativiteit?  In een paar korte zinnen vertel je waarom dit de ideale baan is voor jouw doelgroep en waarom het voor hen verstandig is om verder te lezen.
  6. Zorg voor een heldere functieomschrijving. 
    Functieomschrijvingen zijn vaak te algemeen of bevatten te veel bedrijfsjargon. Hoe concreter hoe beter. Tip: Beschrijf een gemiddelde werkdag. Wat kan de nieuwe werknemer van de functie verwachten? Is dat een hoge mate van zelfstandigheid of werk je in teamverband. Kom je vooral bij particulieren over de vloer, of meer bij grote projecten? Een werkdagbeschrijving kan helpen om het takenpakket evenals de werksfeer helder in kaart te brengen. 
    Ben je erkend leerbedrijf en op zoek naar een leerling voor de invulling van een stage/leerplek? Leg dan wat werkend leren inhoudt en wat je de praktijk leert en doet.
  7. Wees concreet over functie-eisen. 
    ‘Affiniteit hebben met’ betekent iets heel anders dan ‘ervaring hebben met…’ Als het belangrijk is dat een medewerker al drie jaar in de branche heeft gewerkt, vermeld dit. Het is immers zonde als er personen worden geactiveerd die in feite niet de juiste bagage hebben qua achtergrond.
  8. Zet de voorwaarden op een rij, en noem vooral wél het salaris. 
    Laat zien wat je als bedrijf te bieden hebt, en zorg dat die voorwaarden passen bij de wensen van de doelgroep. Vinden die salaris belangrijk, noem het dan. Ook het vooruitzicht op een vast contract of 100% baangarantie bij een stageplek kan mensen extra motiveren om te solliciteren. Bied jij die mogelijkheid, vergeet het dan niet te benadrukken. En vergeet ook niet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet (goede pensioenregeling, bus van de zaak).
  9. Omschrijf je bedrijf. Maak duidelijk wat het bedrijf doet en waar het is gevestigd. Maar vooral: waarom zou iemand hier willen werken? Wat maakt jouw bedrijf zo interessant? Heeft het een lange historie, is het innovatief, duurzaam of een uniek familiebedrijf? Of maakt het net een grote groei door?
  10. Maak de tekst actief. Dus niet: “Voor vervoer wordt verzorgd”, maar: “Bij deze functie krijg je een bedrijfsbusje tot je beschikking.”. Dus niet: “Overuren worden gecompenseerd”, maar wel: “Extra vakantiedagen? Die spaar je bij elkaar in de uren dat je overwerkt.”  
  11. Vermijd zo veel mogelijk clichématige termen. Immers, 31% van de sollicitanten stoort zich aan veelvoorkomende, weinig zeggende termen. Denk hierbij aan woorden zoals ‘flexibel’, ‘marktconform salaris’, of ‘duizendpoot’.  
  12. Durf te verrassen. Een onverwachte wending in de tekst heeft een intrigerende werking. Betreft het een zoektocht naar een ervaren parketteur? Gebruik een originele zin als: “Wij zoeken een medewerker die moeiteloos al kilometers parket heeft gelegd, en niet te stoppen is op deze snelweg!” 
  13. Maak een leesbare vacature. Gebruik voldoende alinea’s en witregels en zo nodig bullet points. Een grote lap tekst kan afschrikken. Onderzoek wijst uit dat de ideale vacaturetekst tussen de 600 en 700 woorden bedraagt. Vermeld tevens de belangrijkste dingen als aan het begin van de tekst – om te voorkomen dat een lezer in de laatste alinea pas voor verrassingen komt te staan met betrekking tot speciale vaardigheden. 
  14. Verwijs naar aanvullende informatie. 
    Er zijn allerlei wetenswaardigheden die relevant kunnen zijn voor de sollicitant. Denk aan bedrijfsvideo’s, een ‘werken bij’-pagina op je site, gepubliceerde artikelen of blogs. Verwijs ernaar in je vacaturetekst.
  15. Zorg dat je gevonden wordt door Google. 
    Hoog scoren met je vacature in Google is in de praktijk voor een gemiddeld bedrijf lastig. Natuurlijk wil je zorgen dat vacature zo goed mogelijk vindbaar is. Enkele tips: 
  • Noem altijd de functietitel, de naam van het bedrijf, de locatie en de datum van de vacatureplaatsing
  • Kies een goede functietitel, zonder extra informatie, zoals plaats of afdeling. Gebruik gewoon de meest gangbare term omdat daar het meest op gezocht zal worden.
  • laat de functietitel en andere mogelijke zoekwoorden terugkomen in de eerste alinea en in tussenkoppen
  • Neem de functietitel tevens op in de url-link
  1. Let op de regelgeving. Er zijn bepaalde eisen die wettelijk niet zijn toegestaan. Deze wensen mag je niet stellen in een vacaturetekst.
  • Afkomst, ras, nationaliteit 
  • Godsdienst of levensovertuiging 
  • Geslacht
  • Zwanger- of moederschap 
  • Seksuele geaardheid 
  • Leeftijd 
  • Handicap of chronische ziekte
  • Burgerlijke staat 
  • Politieke voorkeuren

Als je werknemers wilt selecteren op basis van de hierboven beschreven criteria, is er sprake van discriminatie. Verder mogen alleen zogeheten geslachtsneutrale woorden worden gebruikt, zoals persoon of kandidaat. Een leeftijdsgrens mag alleen worden opgenomen als hiervoor een goede reden is. Die reden moet duidelijk in de tekst staan.

Wet Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie 
Het Kabinet werkt aan aanvullende wetgeving om arbeidsdiscriminatie te voorkomen*. De nieuwe wet is gericht op het creëren van gelijke kansen tijdens het proces van de werving en selectie van kandidaten en het toezicht daarop. Werving en selectie moet gebaseerd zijn op voor de functie relevante functie-eisen, en mag niet in strijd zijn met de grondwet die discriminatie verbiedt.
Vacatures moeten dan ook conform deze wetgeving zijn en mogen geen groepen uitsluiten.
VNO en MKB Nederland hebben een handreiking voor werkgevers opgesteld, om bewuster om te gaan de wervings- en selectieprocedures binnen het bedrijf.

  1. Check of alle belangrijke informatie staat vermeld. Zoals:
    1. De bedrijfsnaam
    2. De locatie
    3. De datum van de vacatureplaatsing (bij veel vacaturesites wordt de plaatsingsdatum automatisch toegevoegd. 
    4. Per wanneer de functie beschikbaar is
    5. Het dienstverband: gaat het hier om een fulltimebaan, of valt het aantal dagen te overleggen? Of is het een werkend-leren functie/stageplek?
    6. Tot welke datum kunnen geïnteresseerden reageren? 
  2. Gebruik een naam, e-mail en mogelijkheid tot vragen. Dat nodigt uit. Niet alleen is dit een tactische manier om op voorhand relevante zaken te weten te komen over bepaalde sollicitanten. Maar de vragen die eruit voortvloeien, geven bovendien inzicht over eventuele onduidelijkheden van de vacature.
  3. Voeg een bedrijfslogo toe. Vooral als het gaat om externe vacaturesites. Dit maakt een professionele indruk namens de organisatie. 
  4. Sluit af met een call-to-action. Denk hierbij aan oproepen zoals“Sluit deze vacature aan op jouw capaciteiten en je wensen? Neem contact op.” 
  5. Laat de vacaturetekst controleren. Deze fungeert immers als visitekaartje van het bedrijf.